ayıramadığınız o dersi aldınız mı?

Connect Asia Data learn, and optimize business database management.
Post Reply
arzina998

ayıramadığınız o dersi aldınız mı?

Post by arzina998 »

er zaman olduğu gibi, Yeni Yıla yeni bir iyi niyet yükü eşlik ediyor. Siz de bunu zaten düşünmüş olabilirsiniz. Ama itiraf edin: Yeni Yıl kararlarınızın kaçını gerçekleştirebildiniz? Egzersiz yapmaya devam ettiniz mi? Daha sağlıklı beslendin mi? Yıllardır yapmak istediğiniz ama bir türlü vakit

Ben de öyle düşünmüştüm. Ancak bilin ki yaza gelindiğinde iyi niyetinize veda eden tek kişi siz değilsiniz. Daha da iyisi, bunun sizin değil beyninizin hatası olduğunu bilin. Ve bir çözüm olduğunu bilin.

Beynimiz şimdiye kadar var olan en güçlü bilgisayardır. Bir an için aşağıdaki senaryoyu hayal edin. Akşam işten sonra eve dönüyorsunuz. Oturma odanıza adım atıyorsunuz. Beyniniz bilinçsizce çok büyük miktarda bilgi toplar. Odanın nasıl düzenlendiği, dolaplarda neler olduğu, her şeyin nerede bulunduğu, alanla etkileşim seçeneklerinin neler olduğu ve o odadaki her şey arasındaki bağlantıların neler olduğu. Uzayla ilgili anılarınızdan bahsetmiyorum bile. Veya hong kong telefon numarası raftaki fotoğraflar. Bu miktardaki bilginin birleşimi en güçlü bilgisayarları çökertmeye yetiyor, ancak beyniniz yine de tüm bunları bir saniyenin kısa sürede işleyebiliyor. Hesap makinesindeki basit bir toplam gibi.

Beynimizin sınırlamaları
Elbette beynimizin de sınırlamaları var. Prefrontal korteksimiz (beynimizin rasyonel olarak düşündüğümüz ve plan yaptığımız kısmı) çok fazla enerji gerektirir, bu da bilişsel açıdan zorlu bir göreve yalnızca çok kısa bir süre için konsantre olabileceğimiz anlamına gelir. Bilim insanları bunu prefrontal korteksimizin beynin en son gelişen kısımlarından biri olmasına bağlıyor. Dahası, prefrontal korteks aynı anda yalnızca tek bir zorlu görevi yerine getirebilirken, gri maddemiz birkaç rutin görevi birleştirebilir.

Daha önce hiç araç kullanmadığınız kalabalık bir şehirde yolunuzu bulurken yolcu koltuğundaki bir arkadaşınızla konuşmak bu nedenle zordur. Veya e-postalarla uğraşırken neden birisiyle güzel bir sözlü konuşma yapamıyorsunuz? Bunu biraz bilgisayarların RAM belleğiyle karşılaştırın. Dizüstü bilgisayarınız ne kadar güçlü olursa olsun aynı anda yalnızca birkaç görevi gerçekleştirebilir. Çözüm? Photoshop'u kapatın, Final Cut Pro'yu kapatın veya (beynimiz söz konusu olduğunda) beyninizi temizleyin ve zorlu bir göreve odaklanın. Çoklu görev diye bir şey yoktur. Üzgünüm hanımlar
Post Reply